Ünye Turizm Danışma Bürosu

YÖRESEL LEZZETLER


Ünye mutfağı, hiç şüphesiz yörenin coğrafi özelliklerine göre şekillenmiştir.  Ünye Karadeniz kıyısında yer alması sebebiyle balık, sebze ve meyve yönünden çok zengin bir ilçemizdir. Ünye mutfağının gelişiminde en büyük etkenlerden biri dağ ve deniz kültürünün iç içe olması ve ekonominin fındık, balıkçılık ve arıcılık olmasından kaynaklanıyor.
Ünye 
mutfağı, tarihsel gelişim sürecinde alınan göçler, yörede yaşayan insanların örf adetleri, gelenek ve görenekleri ile zenginlik kazanmıştır. Özellikle Gürcü yemekleri ile Ünye mutfağı çok gelişmiştir. Ünye mutfağına balık ve sebze yemekleri, turşu kavurmaları, doğada kendiliğinden yetişen yöreye özgü bitkilerden yapılan yemekler, hamur işleri ve evde açılan özellikle fındıkla yapılan tatlılar hakimdir.

Local Delicacies 

Unye cuisine is undoubtedly shaped according to the geographical features of the region.Since Ünye is located on the Black Sea coast, it is a very rich district in terms of fish, vegetables and fruits.One of the biggest factors in the development of Unye cuisine is due to the intertwined mountain and sea culture and the economy being nuts, fisheries and beekeeping.
Unye cuisine has been enriched with migrations taken during the historical development process, customs and traditions of the people living in the region.Especially Georgian dishes and Ünye cuisine are very developed.Ünye cuisine is dominated by fish and vegetable dishes, pickle roasts, dishes made from locally grown herbs that grow naturally in the nature, pastries and desserts made with hazelnut, especially at home.


Yöresel Lezzetlerimiz;


pancar karalahana çorbası ile ilgili görsel sonucu mısır çorbası ile ilgili görsel sonucu

YEMEKLER

Çorbalar: 
 
Pancar Çorbası,  Isırgan Çorbası, Kabak Çorbası, Beyaz Mısır Çorbası,  Balık Çorbası, Gendeme Çorbası

Etli Yemekler:
Yahni,  Keşkek (Gendeme), Pancar Döşemesi,  Zetiyani, Gürcü Kavurması,  Akkuş Kuru Fasulyesi

Zeytinyağlı Yemekler:
Pancar (Kara Lahana) Diblesi, Fasulye Turşusu Diblesi, Fırın Fasulyesi Kavurması, Galdirik Kavurması, Kabak Kabuğu Kavurması, Hoşkıran Kavurması,  Melocan Diblesi, Melocan (Diken ucu) Kavurması, Pezik (Pazı) Kavurması, Mantar (Tirmit) Kavurması, Sakarca Kayganası,  Sakarca Mıhlaması, Top Köfteli Pezik(Pazı) Yoğurtlaması, Uçkur Kabak Kavurması, Uçkur Kabak Yoğurtlaması, Lobye, Kabak Kayganası.


tirmit kavurması ile ilgili görsel sonucu   galdirik kavurması ile ilgili görsel sonucu


Balık Yemekleri:
İçli Tava, Hamsi Köftesi,  Hamsi Tava,  Levrek Buğulama, Mezgit Buğulama, Mezgit Tava


hamsi içli tava ile ilgili görsel sonucu  balık köftesi ile ilgili görsel sonucu

Hamur İşleri:
Börekler: 

1-Yağlı (Pide)
2- Su Böreği
3- Kuru Yufka
4- Kuru Yufka Böreği
5- Fındıklı Ballı Kuru Yufka Böreği
6- Bileki Ekmeği
7- Mısır Ekmeği, 
8-Mısır Unu Yağlaşı, 
9-
Nemüslü Börek,
10-Yarımca Börek.


8094199_CsuOMeaqyu1ZTORzteOnccsAUvx9ScBzfYYfnXl4pQA.jpg


Tatlılar:
Ev Baklavası,  Fındıklı Burma Tatlısı, Aşure, Balkabağı Tatlısı, Fındıklı Un Helvası, Pekmez Yağlaşı Tatlısı, Papa (Siyah üzüm), Dut Pekmezi, İncir Reçeli, Çilek (dağ çileği) Reçeli, Ceviz Helvası, 
Yufka Tatlısı, Ekmek Tatlısı, Ünye Lokumu


İlgili resim  incir ağacı ile ilgili görsel sonucu


Turşular- Turşu Kavurmaları:

Fasulye Turşusu, Salatalık Turşusu Kaldirik,  Kiraz,  Tahnal,  Kara Lahana,  Fasulye,  Biber,  Patlıcan,  Erik,  Mısır,  Kelek Kavun,  Acur ve Zeytin Turşusu. 
Taflan Turşusu Kavurması,   Kelem Lahana Turşusu Kavurması,   Fasulye Turşusu Kavurması, Salatalık Turşusu Kavurması, Kiraz Turşusu Kavurması, Karışık Turşu Kavurması.


turşu kavurması ile ilgili görsel sonucu  İlgili resim